luni, 9 ianuarie 2012

Ei da, ceva trebuie sa fie la mijloc.....

Aseara am avut parte de o experienta cu totul si cu totul noua pentru mine: am fot la o mesa! Acum foarte multi ani, pe vremea cand descopeream Timisoara, m-am plimbat prin cartierul Traian, Fabric, si cele din jur, avand in vedere ca sunt pline de cladiri vechi.
Am dat peste o fortareata de biserica, din caramida innegrita, compacta si superba. Saptamana trecuta mi-a povestit tovarasa mea in aventuri (nu-i scriu numele aici, sa nu se supere) ca a fost in zona respectiva si s-a uitat pe "gaura cheii" intr-o biserica superba, si mi-a propus sa mergem in explorare...si iaca asa am ajuns aseara la ora 6 la slujba, cu ea si cu jumatatea semnificativa...
Vreau sa spun ca desi era intuneric, lacasul asta iti taie rasuflarea de afara de la prima privire:
...si desi poza asta de mai sus nu-i face dreptate, pot sa spun ca am ramas fara suflare cand am intrat inauntru: fresce minunate, in culori pastel, banci din lemn sculptat vechi, altare si mai vechi, confesionale minunat lucrate, un inger se auzea cantand de pretutindeni (si chiar nu exagerez, se auzea minunat), o slujba in limba italiana cu cateva "replici" in latina (sa ma ierte cunoscatorii intr-ale termenilor bisericesti!)care m-a vrajit pur si simplu. Deci, as putea spune ca mi-am facut "botezul" intr-ale slujbelor de rit catolic, si am ajuns la concluzia ca am amanat prea mult momentul asta.

si
 si de asemenea:



Trebuie sa recunosc faptul ca nu mi-am imaginat ca poate fi asa o frumusete si aici in Timisoara, spre marea mea rusine, deoarece sunt convinsa ca mai am multe de vazut.
Asa ca echipa noastra de aventurieri s-a decis ca incet-incet sa vizitam toate bisericile romano-catolice din urbea asta stralucita, ca sa nu murim prosti.
Si acum, ca sa explic semnificatia titlului pe care l-am ales, o sa spun doar ca sigur ceva exista, ceva ce i-a determinat pe oameni sa construiasca asemenea lacase glorioase, unde chiar si un aventurier ca mine isi poate gasi pacea, chiar si numai pentru o ora divina.
Pana la noi aventuri raman fidela voastra povestitoare...

 ...si ca o ultima parere....inca o fotografie minunata, cu mentiunea ca toate au fost luate de pe site-ul Parohiei Romano-Catolice Timisoara II Fabric (http://www.ro.biserica-millennium.ro)

Un comentariu:

  1. Oo da, Biserica Millenium, proiectata sa reziste 1000 de ani :). Nu am intrat pana acum in ea, dar am admirat-o seara de afara, mai ales cu iluminatul ei minunat.. Dar se pare ca trebuie sa merg si inauntru, e superb!

    RăspundețiȘtergere