miercuri, 25 ianuarie 2012

Intelectualitatea ascunsa a romanilor

Ca probabil majoritatea romanilor, am stat astazi cu sufletul la gura in fata televizorului sa aud mesajul presedintelui, mesaj transmis in direct pe atatea canale de televiziune.
Cum probabil toata lumea (care imi citeste blogul) si-a dat seama, nu am nici in clin, nici in maneca cu politica, dar probabil ca multi care imi impartasesc dezinteresul au ciulit urechile in ultimele zile din cauza protestelor nationale.
In primul rand vreau sa imi exprim parerea fata de acesti protestanti, care probabil ca au iesit cu intentii nobile, dar care din pacate si-au vazut, impreuna cu natiunea intreaga prin intermediul televiziunilor comerciale, “murdarite” intentiile si motivul iesirii in strada. Daca v-au distrat toti acel betiv prezentat de televiuziunea nu-stiu-care batut de nevasta cu plasa ca si-a pierdut timpul in piata, betiv care replica prin motivatia ca i s-au promis ajutoare (cel mai probabil “intaritoare”…), as vrea sa transmit parerea mea, si anume ca ar trebui sa plangeti, si sa va amintiti ca sigur tot ati cunoscut pe cineva mort sau batut in timpul Revolutiei din 1989, ar trebui sa jeliti la vederea acelor betivi cazuti in fund pe trotuar, cu priviri blegi, filmati de vreo alta televiziune, ar trebui sa va luati cu mainile de cap si sa va indesati degetele in urechi la auzul stirilor mai mult de senzatie decat de adevar din ultimele zile!
Ca domnul Presedinte a facut mai mult decat sa puna degetul pe rana cand a zis acum cateva minute prin faptul ca nu toti oamenii iesiti in strada fac parte din“societatea civila de calitate”, nu pot decat sa aplaud, mai ales ca si eu tanjesc dupa “intelectualitatea ascunsa” amintita de acest domn, care desi pamfletizat, ridiculizat, batjocorit pana si de ultimul mojic (bashca faptul ca romanii l-au ales! Si deci ca isi bat astfel joc de noi…bravo noua romani cu haz!). Da, ca si domnul Presedinte, cred ca mai exista oameni culti, care sunt in asa hal scarbiti de tot ce e atat de comercial in tara asta, si de o societatea care ii marginalizeaza si-i trateaza ca pe niste nimicuri, taindu-le salariile si pensiile, incat nici de mortii si ranitii proprii din Revolutie nu le mai pasa, ci stau acasa si se lasa “dusi”de valul gloatei!
Aici as vrea sa adaug ca in timpul mandatului aceluiasi domn Presedinte aceste masuri  au fost luate impotriva intelectualilor dupa care ofteaza el acum, intelectuali care nu vor mai ajunge sa “hraneasca” spiritul copiilor vostri si nici alor mei, care astfel nu vor mai fi in veci o “societate civila de calitate” tocmai pentru ca regimul actual ii desconsidera pe acesti intelectuali, ce reprezentau pentru poporul roman de inainte Stalpul societatii, oamenii catre care toata lumea se intorcea la nevoie. Dati-mi voie sa intreb daca dumneavoastra credeti ca oamenii de astazi sunt mai culti, inteleg mai multe decat in anii 1800! Dati-mi voie sa va spun parerea mea, si anume ca NU! Ci ca ba din contra, cu toata dezinformarea si manipularea de peste tot de azi, pe langa faptul ca romanul a devenit un ignorant, un dezinteresat si un materialist, am ajuns mai inndobitociti decat sarmanul de nestiutor de carte de la 1800, care macar mai avea ceva: intelegerea superioritatii intelectualului si dragostea de tara!
Ca am clatinat sceptica din cap la peroratiile dlui Presedinte nu cred ca mai are rost sa spun, ca si pe mine, biata muritoare idealista, m-a miscat idea ca “pentru a reusi, poporul si-a facut datoria, a fost supus proceselor de austeritate-aplicate si politicienilor, dar simtite mai acut de cei cu salar de 1000 de lei”; dar nu cred ca am fost singura care a observat cat de searbad suna si cat de tare “pute” a propaganda idea aceluiasi domn ca “e randul politicienilor sa asigure stabilitate si continuitate reformei”. Nu vreau sa fiu neinteleasa, apreciez gestul (“disperat” ar spune unii) mai mult decat potrivit si de asteptat al Presedintelui romanilor de a se disculpa in fata poporului care il improasca cu epitete care mai de care mai colorate pe pancarte cat mai tampe, consider ca in sfarsit domnul Presedinte isi face datoria fata de romani, si nu fata de Romania, pentru asta va avea timp mai incolo. Va mai amintiti cand era sa fie dat la o parte de Guvern, cum au sarit toti romanii pentru el? Atunci chiar mi l-am imaginat ca presedintele poporului, al romanilor…ce s-a intamplat cu omul de atunci? Cum s-a ajuns la asemenea “alunecari” din partea eroului pentru care studentii din Timisoara au legat intr-o singura noapte de fiecare copac (si stim bine ca sunt multi copaci aici!) cate o panglica portocalie? Acest Presedinte, acest erou decazut isi regreta “gafele”, mai exact gafa din cauza careia romanilor li s-a umplut paharul si a dat si pe langa….Trist….
Dar totusi plec da la principiul sanatos ca “schimbarea sefului, bucuria prostului” si consider ca in prezent nu as avea pe cine vota in afara de el, si mai cred ca are dreptate cand spune ca recesiunea ne va lovi din nou si ca trebuie sa nu ne prinda dezbinati sau in plin proces de acomodare cu un indoielnic nou guvern. Mai cred ca din dorinta de a face pe plac romanilor, fostul erou a fost aruncat de pe piedestal prin trivialitatea sa care, desi da bine la “prostime”, pe intelectuali nu-i misca nicidefel, ba ii dezgusta si mai tare, daca se mai poate spune asa ceva. Si cum a spus si in aceasta seara, ca “pot sa lupt cu politicienii, nu si cu poporul”, consider ca are in continuare nevoie de aceasta “societate civica de calitate”, care da, domnule Presedinte, crede si a simtit pe propria piele ca “a pierdut sustinerea presedintelui”! Poate daca domnul Presedinte nu ar fi lasat pe acesti politicieni -care se pare ca sunt responsabili pentru tot raul din tara – sa ne tarasca intelectualii prin noroi, sa ne arunce la gunoi materiile si manualele pe care noi le-am invatat si pe care si copii nostri ar fi trebui sa le invete, daca ar fi ramas presedintele poporului de calitate, si nu clovnul fiecarui incult care crede ca stie ceva despre politica, poate ca atunci nici nu am fi stat “de vorba”astazi! Asa ca plangi, domnule Presedinte, plangi in continuare dupa ajutorul oamenilor de care nu ti-a pasat, oameni care daca isi vor infrange greata indusa de atatia ani de batjocura sub “domnia” ta, vor merge la urne si vor vota cel mai mic rau dintre toate, si anume tot pe dumneata…
Un ultim lucru as mai avea de adaugat, si anume ca ieri din absoluta greseala am auzit mesajul reprezentantului TVR, care promitea solemn manifestantilor ca TVR va redeveni televiziunea romanilor; si ca azi manata de acest avant patriotic am ascultat mesajul Presedintelui de pe TVR, ca atunci cand s-a terminat conferinta redactorul emisiunii in curs sa isi prezinte analistii politici invitati sa “disece” discursul, am fost pur si simplu scarbita de intreruperea reporterei Alina Stancu (i-am scris repede numele) de …ce altceva decat de …Publicitate!!! Asta halal reforma a televiziunii noastre de suflet….cand poporul iti sta cu sufletul la gura si-ti face audienta maxima de ce sa nu-i bagi pe retina reclame la chipsuri sau mai stiu eu ce?? Ca doar idiotul asta si-asa plateste taxa de televiziune nationala in mod obligatoriu pecum si radioul, desi poate n-are asa un obiect in casa…Si aici as vrea sa  citez niste domni dintr-o emisiune total antipatica mie, cu o expresie potrivita de minune cu sentimentul pe care il incerc in acest sens:”Rushinica!!!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu