miercuri, 13 aprilie 2011

...where the heart is

A fost odata ca niciodata......oops, nu, nu asta e povestea....wrong one!...de fapt exista in continuare...o lume de basm pentru cei care au ochi sa o vada....
Pot sa afirm cu mana pe inima ca o singura carte in "lunga" mea viata de pana acum m-a impresionat la maxim, imi incalzeste sufletul de fiecare data cand o deschid, ma destinde instantaneu si uit absolut totul din jurul meu; aceasta carte se numeste The Lord of the Rings si a fost scrisa de Profesorul J.R.R. Tolkien. Nu a existat si nu va exista niciodata (sunt ferm convinsa de asta) o carte mai frumos scrisa (atentie, aici ma refer la trilogie ca la o singura carte!), mai completa, mai linistitoare si mai acaparatoare decat aceasta.....cine nu a citit-o pierde mai mult decat isi inchipuie!
Official book cover, google images
 Bineinteles, fiecare sa o citeasca dupa puteri....eu am citit-o in original si astfel nu am pierdut nimic din ce vrea Tolkien sa spuna...dar pe langa editia de mai sus am si varianta aparuta la Editura RAO, aceea cu copertile albe, dar nu am citit-o. In schimb, un set in limba romana l-am facut cadou Alidei, si mi-a spus ca traducerea face cinste cartii.....deci....what are you waiting for??
Dar....sugerez ca toata lectura sa inceapa cu....
Official book cover, google images
...care este de fapt prima carte din serie; astfel incat sa intelegeti de unde vin elfii, urmasii lui Numenor, cum s-au format regiunile si mai apoi de unde vin Sauron, balaurii si dwarfii, etc....Din nou, detin si editia aceasta....
Ce-a de-a doua carte ce trebuie citita dupa Silmarillion este:
official book cover, google images
....de unde afli exact cine sunt oamenii din Middle Earth, de unde vin.....si unde se duc. Un aspect subtil, dar drag mie, in cartea asta se vorbeste de vulturii uriasi, care vor juca un rol important in viata lui Frodo Baggins....mai mult nu vreau sa divulg!
Ce vreau sa emfazez in cazul tuturor cartilor lui Tolkien este faptul ca Omul creat de el este o fiinta nobila, cu puteri supranaturale, cu sete de glorie dar nu in detrimentul dreptatii, ready to sacrifice himself, iar Femeile sunt cele mai frumoase si nobile fiinte posibile, altruiste si pure, delicate si rezistente in acelasi timp. Am norocul sa detin exact editia de mai sus, hardcover, o frumusete de carte! cumparata din Real acum cativa ani buni.

Dupa The children of Hurin indicat este sa citesti:
Official book cover, google images
.....care te introduce in lumea hobbitilor, a lui Bilbo Baggins si Frodo, iti face cunostinta cu Gandalf si cu balauri, o carte vesela si foarte frumos construita (ca de altfel toate celelalte); si incepe asa:
" In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and an oozy smell, nor yet a dry, bare, sandy hole with nothing in it to sit down on or to eat: it was a hobbit-hole, and that means comfort." ( The Hobbit, J.R.R. Tolkien, Chapter I)
Promitator, nu?
De data asta pot sa ma confesez cu regret ca  detin doar varianta in Limba Romana, de la Editura RAO, si imi tot promit sa o cumpar pe cea de mai sus...

De-abia dupa ce ai citit cele trei carti de mai sus esti pregatit pentru cele ce urmeaza in Trilogie. Deocamdata eu sunt pe la finele primului volum, The Fellowship of the Rings, dar pentru ca este o carte ce trebuie savurata nu ma grabesc deloc! Limbajul "cantat", ca de legenda din carti iti induce instantaneu o stare de calm si bine, cel putin pe mine ma "rupe" de realitate, ma transpune in lumea oamenilor puternici, a elfilor, a fecioarelor si a balaurilor fiorosi...a magiei si cunoasterii supreme.
Intre timp am "capturat" o alta carte a lui Tolkien, si anume:
official book cover, google imaes
si am citit-o pe nerasuflate...Este o adevarata capodopera, dupa a mea umila parere, limbajul folosit este unul greoi, gustat doar de cititori obsedati ca mine de studiul limbilor straine. Din nou, detin exact exemplarul de mai sus, o carte subtirica, fragila, superba!
Pot declara sus si tare ca iubesc librariile Carturesti, unde am gasit toata seria LOTR precum si cartea de mai sus in editie originala in Limba Engleza, Harper Collins, si nu numai astea, pentru ca am gasit si carti din seria Penguin Books Classics tot in Limba Engleza, edititii pe care le recomand cu caldura. Sunt carti din literatura universala in editii de buzunar, la preturi foarte accesibile! Tot de la Penguin Books gasesti pe site-ul www.buybooks.ro, sau pe www.pravaliacucarti.ro unde au mult mai multe titluri la aprox 14 Ron bucata!! Imagineaza-ti sa citesti Shakespeare sau Jane Austen in original, doar cu 14 lei! mi se pare genial!

Iar dupa Carturesti vin site-urile mele preferate, sursele mele de carti. Am atatea site-uri de pe care comand carti incat nu imi mai stiu parolele la toate conturile create, asa ca odata si-odata, cand voi avea rabdare si timp, imi voi pune aceeasi parola la toate. Pana atunci comand...si iar comand....calea ideala de a cumpara carti fiind expedierea prin posta cu ramburs, din punctul meu de vedere.

Intre timp, pana la urmatoarea lectura, pentru toti colectionarii si devoratorii de carti....

9 comentarii:

  1. Wowww.....Felicitari pentru post-ul de azi. Pot spune cu tarie ca te-au autodepasit si chiar mi-ai facut pofta sa ma duc in biblioteca-mi personala si sa reiau ce am inceput de muuuult (nu mai spun ce!), dupa care sa ti-o pasez si cred ca ma apuc si eu de acest scriitor....chiar daca trebuie sa recunosc ca filmul LOTR nu mi-a captat deloc atentia....dar cred ca, datorita tie, zilele astea ma voi pune intentionat sa-l vizionez cap-coada....nu de alta, dar, omul cat traieste invata!

    "Learning is the eye of the mind..." ;)

    BRAVO!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru postarea de azi! Imi place foarte mult...pacat ca eu nu am citit Lord of the Rings , dar am vazut filmul de multe ori si mi-a placut de fiecare data desi imi imaginez ca e mult mai buna cartea..
    Vad ca si finu' apreciaza postarea de azi...i-as sugera sa citeasca cartea ca filmul oricum l-a vazut odata :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici filmul nu l-am vazut....
    De fiecare data cand era, ma uitam 15 min si ma saturam....nu m-a atras.....acum voi incerca sa imi adun toate fortele, sa imi pastrez calmul, sa ma inarmez cu multa rabdare si sa apas pe play :))
    Apropo de carte....vedeti ca vine ziua mea...nu mi-ar displace aceasta triologie sa straluceasca in biblioteca mea :D ... Daca: A book is a gift you can open again and again, iti dai seama cum sunt 3? :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Finule promit ca daca imi da Ana cartea sa o xeroxez de ziua ta o sa o ai pe masa...ca in biblioteca nu o sa aiba loc :))...oricum finu eu zic sa o iei usor cu carti accesibile ca si "Punguta cu doi bani", "Fata babei si fata mosului" etc :P...
    Apropo Kittah ce mai face e aicea sau ai dus-o la Liebling sa aiba viata mai frumoasa si mai usoara:D

    RăspundețiȘtergere
  5. ..sau de ce nu cu Muc cel mic, ti-l imprumut Clau???

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai nasha! nu ma asteptam la asa ceva de la tine!....pt ce draq sa mai citesc Cocoshu cu punga lui cu oua si Incesturi d-alea? Mai e pana o sa procreez.....abia atunci cred ca tre sa-ti improspatezi prostiile alea....deja am avansat....sunt la amintiri din copilarie :))

    Kittah nu stiu pe unde mai hoinareste....m-am gandit ca decat sa stea la Liebling ca in tzarc mai bine o las libera in Timisoara...doar e fata de asfalt.... :))

    RăspundețiȘtergere
  7. vai beata matza!! parinte degenerat ce esti!!!
    decat sa ii dai drumul in lumea larga si rea mai bine mi-o dai mie!! deci sa inteleg ca toate fazele alea cu "cea mai iubita pisica de pe fb" sunt doar pt agatat tipe?????

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu zic sa terminam cu discutiile astea despre mondenitati si sa revenim la cultura !
    Nu pot sa cred ca avand un asemenea articol, discutiile pot lua asa o intorsatura....:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce mod subtil de a te scoate finule...DA Ana, ai dreptate finu si-a luat pisica doar sa agate cu ea...daca o iubea cu adevarat era toata ziua langa fetitza lui....
    Finu si ce ziceai ca vrei sa citesti Muc cel mic?

    RăspundețiȘtergere